Thursday 10 November 2011

De Hippie

De hippiecultuur is een jeugdcultuur, subcultuur en tegencultuur populair onder tieners en twens en kwam op in het midden van de jaren 60. 'Hippies' worden gezien als de "makers" van de flowerpower beweging en zijn daarom voor altijd verbonden met de seksuele, muzikale en sociale revolutie van de jaren zestig en begin jaren '70.De release van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) van The Beatles wordt wel eens als het startpunt of beginpunt van de flowerpower of hippiecultuur beschouwd.





De idealen van de flowerpower en de originele hippies hebben hun neerslag gevonden in veel New Age achtige leringen, sekten en richtingen. Ook is in de drijfveren van de milieubeweging, vooral bij Greenpeace, hun invloed te bespeuren.
Films met een hippie thema zijn: Easy Rider, Hair, Taking Woodstock, The Big Lebowski, Almost Famous, Alice's Restaurant, Monterey Pop, Woodstock, Shampoo, Jesus Christ Superstar, The Doors.

Een voorbeeld van een hippieplaats was allereerst natuurlijk de bakermat van de flowerpower: San Francisco. Maar ook in andere delen van de wereld had je zulke plaatsen; Ibiza, Goa, Kathmandu, Bangkok, Glastonbury, Marrakech, Christiana (Kopenhagen).





Amsterdam was wegens het tolerante klimaat een geliefd verzamelpunt en was zelfs enige tijd de hippie-hoofdstad van Europa, met Damslapers en het Vondelpark als magisch centrum.

Maar ook een afgelegen plaats als Dahab in Egypte kreeg eenzelfde status. Dit ligt in het toen door Israël bezette Sinaï. De Magic bus bracht mensen voor een habbekrats naar de opiumvelden van Turkije, Libanon, Afghanistan, Pakistan en India. De reisroute van Europa over land naar India en Nepal staat internationaal bekend als de 'Hippie trail'.
De Psychedelic Trance scene, een vorm van elektronische dansmuziek die halverwege de jaren '90 ontstond in Goa (India), waaide over naar de rest van de wereld brengt nu jong en oud samen op vele festivals en feesten die worden gekenmerkt door het in de scene gebruikte begrip "PLUR", oftewel Peace, Love, Unity, Respect. 




No comments:

Post a Comment